20. Tilbake til landskapsmaleriet Vlll

Picture of Janet Sandø-Healey

Janet Sandø-Healey

billedkunstner

Min mann inviterte meg med på en herlig liten ferie til Finnskogtoppen Spa. Vi var ute og vandret hver dag, men den ene dagen gikk vi til en vakker innsjø som heter Kalsjøen. 

Det ligger ca, 3 km ifra hotellet og vi vandret gjennom trolsk skog før horisonten åpnet seg og innsjøen kom tilsyne.

Jeg hadde med meg kamera som jeg ikke har brukt på veldig lenge. Telefonen blir oftest brukt, men nå ønsket jeg å legge telefonen ned og benytte fotoapparatet istedet. Kort fortalt; jeg klarte å vri på en knapp på kamera som gjorde at de fleste bilder jeg tok hadde for lite lys. 

Dette fotografiet tok Graham og jeg har fått lov til å benytte den som utgangspunkt til et maleri. Jeg har beskjæret formatet til et kvadrat. Jeg er fascinert av kvadratet, som ikke gir noe hjelp til motivet.

Jeg preparerte lerretet med både gesso og et strøk med grunning bestående av gul oker og brent sienna. Det blir fort fargesmitting når kull benyttes til å tegne motivet så når motivet er plassert tar jeg en pensel med fargeblandingen og går over mye av det som er tegnet. Da lukker jeg flaten og kullet vil ikke smitte særlig inn i fargene som legges på lerretet.

 

Som vanlig begynner jeg med himmel og bakgrunn. Det setter paletten for resten av bildet og et godt utført bakgrunn gir bildet et godt utgangspunkt til å lykkes.

 

Det tar litt tid til å finne riktig palett, plassere tenkte farger som oftest må justeres, men har erfart nå at det er lurt å legge noe på. Er det feil kan det endres, og det blir tydeligere hva som er feil når fargen er i bildet.

Hva lærte jeg med dette motivet?

Jeg tror jeg erfarte i sterkere grad det som jeg i teorien har visst en stund. Malingen, hvor den plasseres, fargen og måten den er plassert skaper formen. 

En stein behøver ikke mer enn to- tre nyanser; en lys side, en skyggeside og en mellomgrunn til å skape formen. Det er ikke nødvendig å tegne nøyaktige former, men tillate at fargen gjør jobben som skaper en overbevisning av motivet. Dette forteller meg at et landskap kan abstraheres ganske kraftig og allikevel kunne gjengi et konkret landskap. Dette er målet mitt med det arbeidet jeg gjør nå.

Målet og intensjonen er å ha fargekunnskapen og forståelsen av landskapet så på plass at jeg kan gi slipp på det og gå inn i abstrahering for å forsterke en følelse av landskapet. Å la hjerte beskrive landskapet mer en det tekniske kan gjøre.

Jeg hadde en lærer en gang som sa at å male realistisk er en teknikk. EN teknikk som kan læres ganske fort. Jeg synes jeg har brukt mye tid på den veien jeg foreløpig har gått, men forstår mer nå at det er teknikk.

Resultatet av Kalsjøen motivet er ikke perfekt, men det var heller ikke målet. Målet var å fortsette å inkorporere kunnskapen jeg har teoretisk ervervet meg.

Kalsjøen, Finnskogen.

 

Leave a Reply