19. Tilbake til landskapsmaleriet Vll

Picture of Janet Sandø-Healey

Janet Sandø-Healey

billedkunstner

I 2018 var jeg i Irland. Grønfarger i alle nyanser, kalde, varme, og grågrønne farger. 

Jeg fant frem et fotografi jeg tok den gang. Det er ikke et godt fotografi. Litt ufokusert, men målet med maleriet var nettopp å ikke gå inn i detaljverdenen, men heller skape en dybde og atmosfære gjennom bruk av kun grønt. Og – ikke bruke grønn fra tuben, men heller benytte et utvalg av blå og gul farger til å skape grønt. 

Ultramarin Blå og gult skaper grønnfarger som er mer oliven og mose i farge, mens Phtalo blå og gult skaper klare grønn farger. 

Her ville jeg få god bruk for erhvervet kunnskap og skape en palett av utallige grønnfarger i ulike fargetoner, med ulike metthetsgrad og kromatisk grågrønne farger.

Det er et enkelt komposisjon i bilde også. En bakgrunn, mellomgrunn og forgrunn. I tillegg er grensebeplantningen med på å skape en spenning og perspektiv i bilde med de stripene som begynner i mellomgrunnen og fortsetter helt frem i forgrunn og forsvinner ut av bilde i nedre høyre kant. 

De bakre grønnfargene er både blånet og gråe. Litt variasjon på ulike gråtoner skaper en sannsynlighet av motivet. Synes det er interessent å oppdage at ulike farger kan plasseres som små former eller striper i helheten og at det gir en overbevisende gjengivelse av fotografiet.

Jeg begynte med himmel og den lengst bakre åsside som nærmest går i ett med himmelen. Her er det kun ulik metning av omtrent samme fargetone.

Mellomgrunnen ble langt grønnere, men med fortsatt en blålighet som forsterker atmosfæren og gir dybde.

Jordene lengst frem i bilde er sterk grønne. Her ble grønnfargen kun dempet med litt hvit og varierte heller gul og oker inn i blåfargen.

Arbeidet ble gjort innen en tidsfrist på 3 timer. Jeg øver stadig på tidsfrister for å øke min bevissthet om fargevalg og penselstrøk. Jeg tenker på at dette er en meget god øvelse å ta med seg når jeg tar staffeliet med meg ut og maler på stedet. Da må jeg male raskt, gjøre hurtige fargevalg og få motivet ned på papiret.

Lys og himmel påvirker fargene i landskapet og hvis jeg skal gjengi det jeg ser må øye oppfatte farger og hjernen må vite hvilke farger som skal benyttes.

Leave a Reply