2. Fargeteori og litteratur

Janet Sandø-Healey

Janet Sandø-Healey

billedkunstner

Det er mange som har formidlet ulike fargeteorier opp gjennom tidene. Jeg har gjort et utvalg av litteratur som skal være mitt utgangspunkt; men all teori skal ikke forbli teori. Jeg skal gjøre for å forstå teorien. Jeg er sikker på at “å gjøre ” istedenfor “å bare lese” vil gi meg et dypere grunnlag til å forstå fargene.

Å blande fargene selv istedenfor å kjøpe ferdige tuber med farge støtter erfaringslæren. Derfor vil alt arbeid være kun med 6 primærfarger og hvit. 

Fargene jeg vil benytte i øvelsene er følgende, og thumbnailene har jeg lånt fra Golden Point.

Jeg deltar i et fargeteori kurs denne høsten. Kursansvarlige er Helen Dannelly, billedkunstner bosatt i Chicago, USA. Dannelly har fargelære som et av sine fagfelt og jeg nyter godt å ha en samtalepartner i dette arbeidet. Når det gjelder litteratur som jeg har valgt til min “pensumsliste” har jeg gjort et utvalg av bøker jeg allerede har i min hylle. De har nok i beste fall vært skumlest opp gjennom årene.

Nå skal de leses grundig etterhvert som arbeidet mitt går fremover. Følgende bøker:

Bent Weber; Farve oplevelser
Rudolf Steiner; Farvernes vesen
Pehr Sällström; Goethes färglära
Joseph Albers; Interaction of color
Jørgen Dukan; Fargelære
David Hornung; Color- a workshop for artists and designers.

Leave a Reply