5. Primærfargene
Janet Sandø-Healey
Primærfargene er noe barn lærer om allerede tidlig i barneskolen. Rød, gult og blått. De fleste vet ganske tidlig av at hvis man blander rød og gul så får man oransje, rød og blå blir fiolett og gul og blå blir grønn.
Jeg husker når jeg skulle lage bløtkake til min 17 års dagen så ville jeg ha en blå kake. På den tiden gikk jeg på yrkesskolen i tegning, form og farge og hadde jo lært om fargesirkelen! Jeg kjøpte gult og grønn konditorfarge og blandet i vei. Blåfargen kom aldri. For å si det klart og tydelig; jeg lærte grunnleggende fargelære der og da.
Jørgen Dukan, i sin bok Fargelære, skriver at ingen fabrikk har hittil klart å lage pigmenterte grunnfarger. De dannes av de nærmeste tertiærfargene. Hva vil det si?
Primærfargene er spektralfargene som oppfattes av oss mennesker i lysspekteret. Så for å oppnå spektralfargen må malere ty til de nærliggende fargene på fargesirkelen. Det finnes altså ingen maletuber som heter kun rød.
Rød kan lages ved å blande kadmiumrød og rød rødfiolett. Da vil man få en tilnærmelses lik rød som spektralrød.
Så på en måte kan man si at rødt er ikke bare rødt. Spør man 50 mennesker om hva er rødt vil du få 50 svar. Med tanke på at menneske kan skjelne mellom 3 og 7 millioner farger forstår man at rødt er ikke bare rødt.
Hver primærfarge har altså en linje med ulike rød, gul og blå som spenner fra det kalde til det varme. Dette heter kontinuum.
(Kontinuum er et sammenhengende hele eller en sammenhengende mengde; noe som er vedvarende eller fortløpende, en kontinuitet.)
Ser du fargesirkelen under her ser og ser på rødfargen, så ser du at denne primærfargen strekker seg fra rødoransje til rødfiolett. Likeledes med de to andre primærfargene.
Her er en liten oversikt over rødfarger.
Til nå har det vært ganske så teoretisk det jeg skriver om, men jeg tror det er viktig å ta med seg disse tankene inn i en fordypning av farger.
Avslutningsvis vil jeg vise Jørgen Dukans illustrasjon av fargesirkelen.
Han skriver; Den fargeløse sirkelskissen her viser hvordan hovedfargene (Spektral fargene) Rød, gul og blå er laget av de nærmeste tertiæofarger. Dette gjøres her fordi ingen fabrikk hittil har greid å lage pigmentene grunnfarger. Disse 3 fargene ender i en spiss.
Sekundærfargene grønn, fiolett og oransje er blandingsfarger mellom grunnfargene.
Tertiærfargene er blandingsfarger mellom sekundær og spektralfargene.
Nå må erfaringer til så videre i bloggen vil mine øvelser blir presentert og omtalt.