6. Sekundærfargene

Picture of Janet Sandø-Healey

Janet Sandø-Healey

billedkunstner

Ved å utforske fargene som primærfargene skaper er jeg over på et nytt trinn i utforskningen. Med tanke på at hver primærfarge har et kontinuum fra kald til varme farger forstår jeg at mulighetene til nye farger åpner seg.

Fargesirkelen består av primærfargene rødt, gult og blått, men vi har en kontinuum av alle de tre som strekker seg fra kald til varmt. Hvis vi blander to primærfarger får vi noe som heter sekundær farger.

Jeg begynte med rød fargene og valgte å prøve ut ulike rød i en gradvis blanding mot oransj. Jeg forsøkte Alizarin Crimsom som er en kald rød farge og en Cadmium Red light som er en varm. Jeg oppnådde en linje med ulike oransj farger fra rødoransje til guloransje farger. De ulike rødfargene ga ulike farger.

Den røde kontinuum fra varm til kald rød.

Alizarin og gul blandingen ga dype rustrøde oransjfarger som var langt mer jordfarger enn det andre forsøket med den varme rød som ga lysende oransjfarger.

Det samme skjedde med ulike blåfarger. Her benyttet jeg ultramarine blå i det ene forsøket og Phtalo blå (grønn skjær) i det andre. Ultra marine ga grønnfarget mot mose og oliven farger, men phtalo blå ga klare lysende grønnfarger.

Den blå kontinuum fra kald til varm.

Hvorfor?

Alizarin crimsom er mot det kalde i rødfargens kontinuum, og det vil si at det er litt blått i det. Dermed blir fargeblandingene preget av det. Blander man rød, gult og blått får man jo brun. Derfor skapes det jordaktige oransjfargen. 

Ultra marine heller mot rødt og blir derfor preget av jord da det blir en svak blanding av alle tre primærfarger.

De klarere lysende fargene skapt av de andre blandingene er nærmere hverandre i kontinuumet og har derfor ikke i seg den 3. primærfargen. 

Utifra disse erfaringene kan jeg slå fast at sekundærfarger er ikke bare oransje, grønn og fiolett. Det finnes et hav av ulike farger innenfor disse tre fargene.

fra venstre: Cad Yellow medium og Cadmium Rød, Alizarin Crimsom og Cad Yellow med, Ultra marine blå og Cad Yellow med og tilslutt Phtalo blå og Cad Yellow med..

Leave a Reply