9. Grått er ikke bare grått

Picture of Janet Sandø-Healey

Janet Sandø-Healey

billedkunstner

Grått er ikke bare grått. Grått har jo så lett å bli benyttet i negative utsagn. “En grå dag”, “Alt var bare grått og trist”. Jeg har imidlertid oppdaget at grått er så mye mer en negative utsagn og farger.

Jeg har nevnt tidligere at det finnes både akromatiske og kromatiske gråtoner. Akromatisk grå er en blanding mellom hvit og svart. Ingen andre farger er tilsatt. Den store norske leksikon skriver følgende om akromatisk farge; Akromatisk farge er en farge som mangler kulør. Det kan være nøytral, ufarget, hvit, svart eller grå.

Akromatiske gråtoner.

Når det gjelder kromatiske gråtoner så er det en stor verden som åpner seg. Både akromatisk (svart-hvitt palett), og en kromatisk farge (gamma spektrum) fikk sitt navn på grunn av det greske språk. Bokstavelig oversatt som de er fargeløse og fargede. 

Kromatiske gråtoner blandes av primærfargene, altså er de fylt med farger. Når de så blir dempet ned med hvit fremstår de som de vakreste subtile fargene. 

Kromatiske grå toner, men kanskje noen dempete fargekulører også. Hvor går grensen? Kan du peke ut noen dempede fargekulører?

Jeg har gjort mange øvelser med å blande kromatiske gråtoner fordi de er så utrolig vakre i sin subtilitet.

Den øverste paletten er blandet av Alizarin crimson, gul oker og ultra marine. Den nederste er cad gul, cad red og ultra marine.

Ved å betrakte disse to ulike palettene kan man se hvilken verden som åpner seg, men kan også se problemstillingen jeg tidligere har omtalt; Den tynne linjen mellom dempete fargekulører og kromatisk gråtoner. Linjen mellom de to gruppene er subtil. På den øverste paletten tror jeg at jeg kan si at det er en god del dempete fargekulører, mens på den nederste kan jeg slå fast at det kun er kromatiske gråtoner på papiret.

Så kromatisk gråtoner er en blanding av 3 primærfarger, og videre tilsettes de hvit av ulik grad. 

For å gripe forskjellen mellom kromatisk gråtoner og dempete fargevalører må jeg også se nærmere på det siste. 

Leave a Reply