10. Dempete fargekulører

Picture of Janet Sandø-Healey

Janet Sandø-Healey

billedkunstner

For å forstå, (eller for meg), å begynne å forstå hvor den tynne grensen mellom kromatiske gråtoner og dempete fargetoner går, må jeg bruke erfaring og betrakte. I utgangspunktet kan det sies så enkelt som at dempete fargetoner får man enten ved å tilsette svart eller hvit, grått eller komplementærfargen. Når det gjelder kromatiske grå er det bare mer av det man benytter for å skape dempete fargetoner. Det er nettopp dette som skaper en grenselinje som ikke alltid er enkel å slå fast. 

Jeg har vist i tidligere bloggposter fargeblandinger med hvit/svart og grått. I denne vil jeg vise hvordan man oppnår dempete farger ved å benytte komplementærfarger.

Komplementærfarger er de fargene som står rett ovenfor hverandre på fargesirkelen. Eksempler på dette er primærfargene blå mot oransje, som er en sekundærfarge. 

Ved å betrakte fargesirkelen ser man hvilke farger som står rett ovenfor hverandre på sirkelen.


I følgende fargekart har jeg benyttet oransj mot blått, altså en primær og en sekundær farge. Jeg kunne like gjerne vist dette med rødt og grønt, gult og fiolett.

gul oransje mot ultra marine blå.
Oransj mot Ultra marine blå.
Rød oransje mot Ultra marine blå.

Her er tre fargekart og har benyttet 3 ulike oransjfarger som blandes mot ultra marine blå. (komplementær =sekundær + primær)

På den øverste linjen er det kun oransj og blått som er benyttet. På de videre radene er det tilsatt hvit; mer og mer for hvert rad. Dette er altså dempete fargekulører, men finnes det noen kromatisk gråtoner også i fargekartet?

I midten av kartene hvor det nærmer seg lik andel gult og blått, altså en midtone mellom de to fargene så oppstår kromatisk gråtoner. Oransj har jo både gult og rødt i seg og dermed så er midtonene en blanding av tre primærfarger. Jeg kunne jo også si at det er det jo i alle fargene, men når man nærmer seg midten og det er tilnærmelses lik mengde av de to fargene er det en gråtone som trer frem. 

Dette er kanskje tydeligst i den nederste fargekartet som har en rødoransj utgangspunkt. Denne øvelsen kan gjøres med alle mulige blandinger. Tenk hvilke enorme mengde fargekulører man kan skape. Jeg minner om at øyet kan skjelne mellom 3-7 millioner farger.

Mørk grønn (phtalo blå og Benzindiazolone gul) mot Alizarin Crimson rød
En mid grønn (phtalo blå og Benzindiazolone gul) mot Alizarin Crimson rød.
En lys grønn (phtalo blå og Benzindiazolone gul) mot Alizarin Crimson rød.

På den nederste fargekartet har jeg benyttet for lite blått og fargeblandingene gikk fort over til det rødlige. Man lærer av sine feil også:-)

Leave a Reply