13. Tilbake til landskapsmaleri

Picture of Janet Sandø-Healey

Janet Sandø-Healey

billedkunstner

Etter å ha forlatt fargeforsøk og utprøvinger var jeg ivrig etter å komme igang igjen ved staffeliet. Jeg fant et fotografi fra Borre området. Allerede når jeg flyttet til Horten i 2016 ble jeg fort betatt av område sør for Borrekirke. Det ble mange bussturer mellom Horten og Tønsberg for å nyte utsikten både mot sjøen og mot innlandet. Langstrakte åkre og skogkantene mot horisonten. I dette fotografiet har høsten gjort sitt inntog. Disen ligger over skogbrynene, himmelen er i rødlige toner, og hele uttrykket er dempet og rolig. 

Før jeg begynner på maleriet grunner jeg lerretet med en blanding av gul oker og brent sienna for å lage et grunnlag for motivet. Målet for malestundene er først og fremst å forsøke å benytte fargekunnskapen jeg har tilegnet meg. Maleriene skal gjøres raskt og gjerne et maleri om dagen. 

I dette motivet valgte jeg en palett med følgende farger: kobolt blå, alizarin crimson og benzindiazolone gul + hvit. Jeg tok også frem gul oker og brent sienna.

Maleriet ville jeg skulle males med dempete fargetoner og kromatisk gråtoner. 

Jeg lager først en skisse på canvas for å legge komposisjonen og for å merke meg hvor de mørkeste og lyseste områdene skal være.

 

Begynner ofte med himmelen og forsøker å arbeide med en viss hurtighet. I våres kunne jeg bruke en hel dag på en himmel, som ofte bare er 1/4 av hele flaten. Jeg har fått litt erfaring etterhvert, og ser at tiden jeg benytter har minsket underveis. Himmelen er en vesentlig del av motivet og hvis den “sitter” så gir det mye til resten av bilde.

Her er himmelen på plass sammen med en plassering av farger på flatene. Jeg var imidlertid ikke fornøyd med fargevalg. Dybden i bildet er ikke tilstrekkelig og det er et skille mellom bakgrunn og forgrunn som må utjevnes.

 

Jeg arbeidet videre med bildet og mørknet både for- og bakgrunn. Gress stripene i forgrunn måtte også vike, eller minskes slik at de faller bedre inn i helheten. Jeg liker så godt den mørke dybden i fargene på original fotografiet og valgte å fortsette for å oppnå et resultat som var mer i samme stemning som den. Etter 3 timers arbeid avsluttet jeg arbeidet. Målet var ikke perfeksjonisme, men øvelse i fargebruk.

Jeg erfarte underveis at jeg pendlet mellom en slags autopilot med vante løsninger, og å stanse opp og se at nå måtte jeg gjøre nye valg og gi slipp på innøvde penselstrøk, måter å bevege malingen på og bevisste avgjørelser i forhold til fargebruk. Jeg tar meg i å snakke høyt til meg selv når jeg gjør vurderinger. Det er som om de nye erfaringer må få et ordforråd.

Det ferdige resultatet.

 

Jeg er fornøyd med både prosess og resultat. Jeg synes jeg oppnådde den nedtonete dempete paletten jeg hadde som mål.

 

Leave a Reply