14. Tilbake til landskapsmaleri ll

Picture of Janet Sandø-Healey

Janet Sandø-Healey

billedkunstner

H. Dannelly, fargelærekursholder, anbefalte å male et bilde om dagen for å inkorpere kunnskapen som jeg har fått gjennom kurset. Dette forsøker jeg på og noen dager går det overraskende bra. Å male et motiv på 3-4 timer er en utfordring, men jeg synes jeg begynner å mestre det.

Tenker tilbake til april hvor det å male himmel kunne ta både 1 og 2 dager selvom det kun var 1/4 del av bildet.

Motivet som skal males.

Denne dagens motiv er fra et lite vann i nærheten her i Vestfold. Utfordringene her er at horisonten er ganske nær betrakter og fargetilpasningen blir en utfordring slik at jeg skaper dybde men samtidig beholder riktig avstand.

Vannspeilet er også et viktig del av motivet. I slike situasjoner er det bedre å glemme motivet og se på fargene og flatene som enheter. Altså ikke tenke vann, og vann er blått osv.

Forgrunnen er strå og vannliljer. Hvert strå skal ikke males. Så detaljert ønsker jeg ikke at det skal bli. Her vil det være utfordringen å beskrive det jeg ser med enklere fargeflater og streker.

I svart/hvitt for å se mørke og lyse områder i bilde. I tillegg har jeg lagt på en ruteark slik at jeg overfører tegningen til lerretet så riktig som mulig.

 

Jeg begynner alltid med det som ligger lengst bak i motivet og det er himmelen. Finne riktig fargeblanding til både himmelen og skyene. Himmelen er gjerne mørkere lengst og lysner mot horisonten. 

Himmelen begynner å falle på plass.

 

Når himmelen er på plass tar jeg gjerne først horisontens innhold og så vannflaten hvis det er vann i motivet. 

Himmel, horisont og vannet i bakgrunn er noenlunde på plass.

 

Så står forgrunnen for tur. Vannets fargeflater rundt stråtuene er ikke blå så først forsøker jeg å legge inn en farge som kan beskrive mudderbunnen og skyggene rundt tuene. 

Det ferdige resultatet.

 

Dette motivet gikk uforventet fort å få lagt på papiret. 3 timers arbeid. Målet er ikke perfeksjon men fargeøvelser. Bakgrunn- og mellomgrunn synes jeg gjengir motivet på en tilfredstillende måte. Skogkanten har ulike grønnfarget som skaper dybde og lyset får anledning til å spille langs vannkanten og i tretoppene.

Jeg synes fargene på tuene stemmer, men må finne andre måter å gjengi strå på. De har blitt for tykke og gjengir ikke virkeligheten.

 

 

Leave a Reply